Organizm, życie, sport, energia

W potocznym rozumieniu pod pojęciem węglowodanów rozumie się węglowodany przyswajalne przez ludzki organizm. Są to powszechnie znane substancje wchodzące w skład wielu produktów spożywczych. Węglowodanami  są produkty zbożowe, maki, makarony, pochodne skrobi ziemniaczanej oraz po prostu cukier.

A czym są dla nas?

Z punktu widzenia chemicznego pod nazwą węglowodanów rozumie się związki organiczne , w których skład wchodzi węgiel wodór i tlen. Zapisywane są w postaci ogólnego wzoru sumarycznego, jednak nie wszystkie rodzaje węglowodanów odpowiadają temu schematowi. Stosowany jest podział na węglowodany – czyli inaczej cukry – proste , dwucukry i wielocukry.

Do pierwszej grupy zaliczana jest przede wszystkim glukoza, do drugiej – sacharoza i fruktoza, wielocukrami są takie substancje jak skrobia,  celuloza lub pektyna.

Dla organizmu człowieka cukry są niezbędnymi do życia składnikami pokarmowymi.

Ich rola polega na spełnianiu nie tylko funkcji odżywczych, ale również stanowienie materiału energetycznego, zapasowego oraz czynnika pozwalającego na hamowanie krzepnięcia krwi,  także ułatwiającego transport w obrębie organizmu.

Ważne

Węglowodany występują również w roli  budulca oraz składnika DNA. Żaden człowiek na dłuższą metę nie zachowa dobrego zdrowia bez spożywania stosownej ilości węglowodanów. Tym bardziej, dla prawidłowego działania organizmu ludzi zajmujących się wyczynowym sportem gospodarka węglowodanami jest po prostu kluczowa.

W tych przypadkach nie wystarcza tradycyjne spożywanie węglowodanów w codziennej diecie, potrzeba ich więcej i w innej postaci.  Dlatego też specjaliści opracowali specyficzne odżywki węglowodanowe. W wyspecjalizowanych  dietach adresowanych do konkretnych grup odbiorców używane jest powszechnie pojęcie indeksu glikemicznego.

W najprostszy sposób można wskaźnik ten określić jako wartość wskazującą na wpływ danego produktu na zmianę poziomu glukozy we krwi w dwie lub trzy godziny po ich spożyciu, czyli im wyższy będzie indeks glikemiczny produktu, tym większy następuje wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu tegoż produktu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ spożywanie tłuszczów i białek nie powoduje zmian poziomu cukru we krwi. Odżywki węglowodanowe dla sportowców opracowywane są przeważnie w taki sposób, a by ich składniki posiadały zróżnicowane indeksy glikemiczne.

Pamiętaj!

Duży wysiłek podczas wyczynu sportowego powoduje wyczerpanie zapasów energetycznych organizmu,  co za tym idzie konieczność regeneracji, aby możliwe było dalsze normalne funkcjonowanie bez uszczerbków na zdrowiu. Normą jest aby poziom cukry we krwi nie ulegał gwałtownym zmianom, natomiast intensywny wysiłek fizyczny równowagę tę narusza.

Dlatego tez wskazane jest wspomaganie organizmu energetycznymi koktajlami, których skuteczność i wartość odżywcza odbiega od przeciętnego dania zawierającego węglowodany. Za pomocą odżywki poziom cukru we krwi powraca do normalnego stanu dużo szybciej i sprawniej.

Obecnie poziom sportu wyczynowego jest tak ogromnie wyśrubowany, że zawodnik pozbawiony możliwości przyjęcia odżywki może nawet stracić przytomność. Jest to szczególnie charakterystyczne dla sportów siłowych i wytrzymałościowych, w których zawodnicy wykonują wysiłek całkowicie odbiegający od normalnej, przeciętnej wydolności. Odżywki węglowodanowe najczęściej podawane są sportowcom tuż przed i bezpośrednio po wyczynie.

Odżywka jest na tyle łatwo przyswajalna, że błyskawicznie dociera do krwiobiegu i działa jak natychmiast działający zastrzyk energii. Te, które posiadają składniki o zróżnicowanym indeksie glikemicznym, maja również zdolność utrzymywania stałego poziomu glukozy we krwi, przez dłuższy czas po wysiłku.

Daje to potrzebną stabilność energetyczną i komfort szybkiej regeneracji organizmu.

Oczywiście odżywki aplikowane sportowcom zawodowym są specjalnie dobierane do parametrów konkretnego zawodnika i dla niego opracowywane. Osoby uprawiające sport amatorsko również mogą wesprzeć swoją aktywność odżywkami.

Warto chyba jednak…

Zapoznać się z ofertą dostępna na rynku i wybrać preparat maksymalnie odpowiedni. Nie jest pozbawione sensu takie postępowanie, w którym w grę wchodzą konsultacje ze specjalistami medycyny sportowej.

Ma to znaczenie również dla uprawiających sport amatorsko, gdy podejmują wysiłek taki jak bieg długodystansowy lub wielogodzinną jazdę na rowerze.

Propagowane bardzo biegi półmaratońskie i maratońskie wiążą się z ogromnym wysiłkiem organizmu, szczególnie wtedy, gdy podejmowane są przez osoby początkujące. Nawet w sytuacji ukończenia konkurencji zdarza się, że jest to okupione uszczerbkiem na zdrowiu. W takim przypadku zasilenie organizmu odpowiednią odżywką może pozwolić na uniknięcie niepotrzebnych kłopotów. Bardzo często zdarza się, że ludzie przeceniają swoje siły i wydolność organizmu, a nadzwyczajny wysiłek podejmują bez specjalnego przygotowania.

Zachęcanie do uprawiania sportu amatorskiego jest bardzo chwalebne i pożyteczne, jednak podparte powinno być upowszechnieniem wiedzy na temat podstawowych zasad fizjologii człowieka, a szczególnie fizjologii wysiłku.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Artykuły biologiczne

Tagi: ,

Pozostaw odpowiedź