Lipidy (tłuszcze)

Informacje ogólne:

  • są to związki węgla, wodoru i tlenu
  • są to estry glicerolu (alkohol trójwodorotlenowy) i kwasów tłuszczowych np. kwas stearynowy

Rys. Aneta Skawińska

  • musi posiadać grupy funkcyjne: Glicerol( OH – hydroksylową) + kwas tłuszczowy (karboksylową)

miniaturka

Wiązanie estrowe – powstanie po odłączeniu cząsteczki wody

wiazania_estrowe

Rys. Aneta Skawińska

Lipidy dzielimy na:

  • tłuszcze proste które zawierają glicerol i kwasy tłuszczowe
  • tłuszcze złożone które oprócz glicerolu i kwasów tłuszczowych zawierają inne resztki (domieszki)

fosfolipidy_glikolipidy

porownanie_tluszczy

Rys. Aneta Skawińska

Właściwości lipidów (tłuszczy):

  • część cząsteczki tłuszczowej zbudowana z glicerolu ma właściwości hydrofilowe (wodolubne), druga część to część hydrofobowa (nie lubiąca wody)
  • w wodzie część hydrofilowa układa się w stronę do wody, a hydrofobowa ucieka

Funkcje i występowanie:

  • występuje w błonie komórkowej, buduje tkanki podskórne – funkcja budulcowa
  • magazynująca (spichrzowa), rośliny
  • chronią przed nadmiernym parowanie i wnikaniem ciał obcych
  • regulacyjna (hormony sterydowe)
  • rozpuszczalnik niektórych witamin (D, A)

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Budowa komórki,Świat zwierząt

Pozostaw odpowiedź