Przebieg trawienia różnych związków w przewodzie pokarmowym

0 254

Trawienie – to rozkład hydrolityczny ( z udziałem H2O) złożonych związków organicznych na proste przyswajalne dla organizmu. Proces ten zachodzi z udziałem wyspecjalizowanych enzymów trawiennych.

 

Trawienie cukrów

enzymy amylolityczne (amylazy) – rozrywają wiązania glikozydowe

jama ustna (amylaza ślinowa) – dzieli łańcuch wielocukrowi na krótkie odcinki {dekstryny} oraz dwucukry

żołądek

dwunastnica jelita cienkiego (amylaza trzustkowa) – dzieli łańcuchy wielocukrowe na krótsze odcinki-> dwucukry

disacharazy – to cukry, które rozkładają dwucukry na cukry proste: maltoza (2x glukoza), sacharoza (glukoza i fruktoza), laktoza (glukoza i galaktoza)

– postają cukry proste, które wchłaniane są przez kosmki jelit do krwi, następnie żyłą wrotną wracają do wątroby

– mogą być dostarczane do wszystkich komórek ciała jako źródło energii

– przekształcone w glikogen i magazynowane w wątrobie

– przekształcane w glicerol i kw. Tłuszczowe odkładane do tkanek tłuszczowych podskórnych

 

Trawienie tłuszczowców

enzymy lipolityczne (lipazy) – rozrywają wiązania estrowe, działają w środowisku obojętnym lub lekko zasadowym

– 1 etap trawienia tłuszczów zachodzi w jelicie cienkim (dwunastnicy). Tam uwalniana jest żółć, która powoduję emulgację tłuszczowców, dzięki temu wzrasta powierzchnia działania lipozydów.

lipaza trzustkowa – odrywa kolejno kwasy tłuszczowe

– tłuszcze mogą być wchłaniane jako trój glicerydy, dwuglicerydy + kwas tłuszczowy, monoglicerydy + 2 kwasy tłuszczowe lub glicerol + 3 kwasy tłuszczowe

– są wchłaniane przez kosmki jelita do naczyń limfatycznych

Oceń ten post
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x