Związek między budową i funkcją układu pokarmowego

1. Otwór gębowy

2. Jama ustna:

A. zęby (heterodontyzm)

– w zębodołach: a) mleczne 20, b) stałe 32

– ząb jest strukturą żywą

  1. język – narząd silnie umięśniony, umożliwia ruchy, ułatwia formowanie kęsów i mówienie

– błona śluzowa, w niej gruczoły, które wydzielają ślinę (zawiera dużo H2O), łatwiej połknąć, bo są enzymy, które rozkładają cukry

C. kubki smakowe: czubek języka – słodki, u nasady języka – gorzki, po bokach języka – kwaśny, na krawędziach, ale też cały język jest nimi pokryty – słony

3. Gardło

– w nim krzyżują się drogi oddechowe i pokarmowe.

– w gardle znajduje się nagłośnia, która zamyka się do krtani w czasie jedzenia

4. Przełyk

– „rura”, która łączy gardło z żołądkiem.

– przechodzi przez klatkę piersiową, dlatego nie ma kolizji z głównymi narządami (płuca), tam

pokarm NIE jest przetwarzany.

5. Żołądek

– ściany żołądka są zbudowane z tkanki gładkiej, może się rozciągać, gromadzić więcej jedzenia, a jego skurcze powodują mieszanie się treści żołądka i jej rozcieranie.

– wnętrze wyściela błona śluzowa, w niej śluz chroniący ściany żołądka i zmiękczający pokarm.

– kwas solny tworzy środowisko kwaśne, aktywuje enzymy proteolityczne (pepsyna)

6. Dwunastnica

– pierwszy odcinek jelita cienkiego.

– do niej otwierają się przewody dwóch gruczołów: wątroby i trzustki.

                               WĄTROBA:

– zbudowana z tkanek miękkich

– narząd silnie ukrwiony

– gromadzi materiał zapasowy w postaci glikogenu

– produkuje i wydziela żółć, która ułatwia trawienie tłuszczowców przeprowadzając

emulgację (polega na rozpadzie dużych kropli tłuszczu na mniejsze)

– żółć gromadząca jest w woreczku, a później przewodem żółciowych trafia do

dwunastnicy

– spełnia funkcje detoksykacyjne

– przetwarza i neutralizuje alkohol

– produkuje metabolity

TRZUSTKA:

– ma strukturę pęcherzykowatą

– jest gruczołem dwufunkcyjnym

– spełnia funkcję gruczołu trawiennego

– produkuje enzymy trawiące: białka, cukry, tłuszcze

– jest gruczołem hormonalnym

– produkuje insulinę i glukagon

7. Jelito cienkie

– jest bardzo długie, ma dużą powierzchnię

– pokarm zalega w nim dłużej, może być skuteczniej wchłaniany

– skurcze wywołują ruchy perystaltyczne (robaczkowe) i przesuwanie się treści jelitowej

– wnętrze jelita wyściela błona śluzowa, jest silnie pofałdowana i tworzy kosmki jelitowe.

One podnoszą wydajność wchłaniania, bo mają dużą powierzchnię. Do kosmków wnikają naczynia krwionośne i limfatyczne, dzięki temu składniki odżywcze wchłaniane są bezpośrednio do krwi i limfy. W błonie śluzowej jelita znajdują się gruczoły śluzowe, które wydzielają enzymy, które trawią tłuszcze, cukry, białka oraz kwasy nukleinowe, ochronny śluz. Układ pokarmowy to bardzo skomplikowany system.

8. Jelito grube

– ma około 150cm długości, jego średnica jest większa niż jelita cienkiego

– pomiędzy jelitem cienkim i jelitem grubym znajduje się zastawka, zapobiegająca cofaniem

się treści pokarmowych

– w jelicie grubym wyróżniamy kątnicę (jelito ślepe) z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i

odbytnicę zakończoną odbytem

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Biologia Matura

Pozostaw odpowiedź

certyfikat do bilansu
Zestaw Certum Mini rekomendowany jest do składania rocznych sprawozdań finansowych (bilansów) w systemie elektronicznym KRS. Zawiera kwalifikowany znacznik czasu !