Witaminowa dawka informacji

0 195

Witaminami nazywamy organiczne składniki pokarmowe, które nie dostarczają ani energii, ani budulca dla owo tworzących się komórek, ale są jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy są związkami o stosunkowo niewielkiej masie cząsteczkowej i różnorodnej budowie chemicznej. W porównaniu z podstawowymi składnikami pokarmowymi – białkami, tłuszczami i węglowodorami ilość witamin  potrzebna do prawidłowego przebiegu procesów życiowych jest znikoma.

Głównym źródłem witamin w pokarmie człowieka i zwierząt są rośliny, właśnie w nich witaminy są syntezowane. Człowiek otrzymuje witaminy bezpośrednio z pokarmem rodzinnym, bądź z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, w którym są witaminy nagromadzone uprzednio z materiału roślinnego.

Brak lub niedobór witamin w pożywieniu pociąga za sobą wiele konsekwencji – zaburzenia w przemianie materii i energii, wywołujące schorzenia zwane hipowitaminozami lub awitaminozami.

Badania wykazują,  że istnieje  ścisły związek pomiędzy witaminami, a enzymami, które normują procesy przemiany materii i energii w ustroju. Okazuje się,  że szereg enzymów powstaje przez połączenie różnych witamin z białkiem. W ten sposób choroba wywołana brakiem lub niedoborem witamin w pokarmach jest tak naprawdę następstwem niedostatecznej aktywności któregoś z enzymu.

Wszystkie znane obecnie witaminy dzielimy na dwie grupy:

  • rozpuszczalne w tłuszczach – np. A,D,E,K
  • rozpuszczalne w wodzie – np. witaminy z grupy B i witamina C.
WITAMINADZIAŁANIEOBJAWY NIEDOBORUŹRÓDŁO
Akoenzym barwników wzrokowychślepot zmierzchowa, wysychanie skórytran, pełne mleko, śmietana, sery, masło, żółtka jaj, żółte warzywa i owoce
B1 (tiamina)koenzym w przemianie węglowodanowej

choroba  beri-beri, zapalenie nerwów

mięso wieprzowe, wątroba, produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, otręby, chleb razowy
B2 (ryboflawina)składnik enzymów tkankowychzapalenie błony śluzowej języka, zajadymleko, ser, jaja, wątroba, jarzyny liściaste zielone, pieczywo razowe
PP (niacyna)składnik nukleotydów DPN I TPNzapalenie skóry, biegunki, otępienie umysłowechude mięso, drób, wyroby z mąki razowej, kasze, orzeszki
B6 (pirydoksyna)stanowi grupy prostetyczne niektórych enzymówdrgawki, nadmierna pobudliwość nerwowo-mięśniowawątroba, kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzeszki ziemne, kukurydza
Kwas pantotenowySkładnik koenzymu Azapalenie skóry, zapalenie jelit, niewydolność nadnerczy, łysieniewątroba, jaja, świeże jarzyny, pieczywo razowe, orzeszki ziemne
Biotynabierze udział w syntezie kwasów tłuszczowychzapalenie skóry, zapalenie jelitświeże jarzyny, jaja, mleko
Kwas foliowyudział w transporcie  reszt jednowęglowychniedokrwistośćwątroba kurcząt, liście zielonych warzyw
B12 (cyjanokobalamina)Udział w metabolizmie aminokwasówniedokrwistość złośliwawątroba, mięczaki, chuda wołowina, cielęcina, baranina, drób, jaja, sery
C (kwas askorbinowy)udział w syntezie kolagenugnilecowoce cytrusowe, jagody, melony, ananasy, zielone jarzyny, pomidory, ziemniaki
D (kalcyferol)zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów z przewodu pokarmowegokrzywicatran, żółtka jaj kurzego
E (alfa-tokoferol)koenzym w transporcie elektronów w układzie cytochromówzaburzenia czynności rozrodczychwątroba, jaja, olej z kiełków pszenicy, zielone jarzyny liściaste, olej bawełniany, orzechy, rośliny strączkowe
Kbierze udział w syntezie protrombiny w wątrobiekrwawieniawątroba, zielone jarzyny liściaste, kalafior, soja
Oceń ten post
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x