Zasady zdrowego żywienia

Dietetyka – to nauka o racjonalnym żywieniu człowieka. Dietetyka bada zarówno wartość kaloryczną naszej diety, jak i zawartość (w tym także witamin), soli mineralnych i substancji toksycznych. Dietetyka łączy wiedzę z zakresu bio-chemii i fizjologii człowieka, higieny, technologii żywności, a nawet medycyny klinicznej, psychologii i socjologii.

 Start diet today

Dieta – ( z gr. Diata – sposób życia) sposób odżywiania się oparty na zasadach dietetyki

 

Zaburzenia wynikające z nieprawidłowej diety:

próchnica – jest skutkiem rozwoju bakterii przekształcających cukry z resztek pożywienia w kwasy organiczne, które niszczą szkliwo i zębinę

parodontoza – objawia się ona m. in. Krwawieniem dziąseł, rozchwianiem zębów i ich obluzowaniem. Wśród wielu przyczyn wymienia się także niedobory C i D oraz zaburzenia metaboliczne i niestaranne czyszczenie jamy ustnej.

 

Zasady zdrowego żywienia człowieka:

  1. 3 razy dziennie jedz warzywa i owoce
  2. Warzywa gotuj bez wody
  3. Kupuj tylko młode chude mięso
  4. Jedz razowy pełnoziarnisty chleb
  5. Spożywaj niewielkie ilości tłuszczu
  6. Unikaj smażenia
  7. Używaj soli ziołowych
  8. Pij wodę niegazowaną – 1,5l dziennie
  9. Ogranicz spożywanie cukru
  10. Bądź aktywny!

 

Skutki wynikające z nieprawidłowej diety

Paradontoza, próchnica, otyłość, nadwaga, niedożywienie, bulimia, anoreksja

 

Kalorie – to tempo procesów metabolicznych, zachodzących w ciągle zmiennym tempie. Organizm człowieka i zwierząt nie potrafi magazynować białek. Przemiany białek zachodzą więc na bieżąco. Białka pełnowartościowe posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiedniej ilości. W białkach niepełnowartościowych brakuje całkowicie lub jest niedomiar pewnych aminokwasów.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Biologia Matura,Ciekawostki biologiczne

Pozostaw odpowiedź