IZOLOWANIE LECYTYNY Z ŻÓŁTKA JAJKA KURZEGO

IZOLOWANIE LECYTYNY Z ŻÓŁTKA JAJKA KURZEGO

RÓWNANIE REAKCJI:

Lecitin

OPIS:
– prosty przepis, jak z żółtka wydobyć lecytynę
– oprócz lecytyny będą obecne w kolbie również pewne niewielkie ilości innych fosfolipidów i cholesterolu

SPRZĘT:
– zlewka 200 ml
– mieszadło
– lejek szklany stożkowy
– kolba okrągłodenna 250 ml
– chłodnica destylacyjna z nasadka oraz z przedłużaczem próżniowym
– termometr

ODCZYNNIKI:
– żółtko
– etanol 50 ml + 10 ml
eter dietylowy 25 ml + 10 ml

WYKONANIE:
1. Jak najdokładniej oddzielić białko od żółtka.
2. Żółtko wrzucić do zlewki, dodać 50 ml etanolu oraz 25 ml eteru dietylowego.
3. Zawartość zlewki intensywnie mieszać 10 minut (*), (1).
4. Zawartość zlewki przesączyć do kolby okrągłodennej przez lejek stożkowy, to, co pozostanie na bibułce przemyć mieszaniną 10 ml etanolu z 10 ml eteru.
5. Z przesączu oddestylować rozpuszczalniki, bibułka wraz z zawartościa do wyrzucenia.
6. Wydajność zależy m.in. od kury 😉

OBSERWACJE:
(*) Powstaje żółta masa

UWAGI DOTYCZĄCE PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA:
(1) Można mieszać bagietką, ale należałoby to robić znacznie dłużej i bardzo intensywnie

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Chemia,Doświadczenia chemiczne

Pozostaw odpowiedź