IZOLOWANIE LECYTYNY Z ŻÓŁTKA JAJKA KURZEGO

IZOLOWANIE LECYTYNY Z ŻÓŁTKA JAJKA KURZEGO

RÓWNANIE REAKCJI:

Lecitin

OPIS:
– prosty przepis, jak z żółtka wydobyć lecytynę
– oprócz lecytyny będą obecne w kolbie również pewne niewielkie ilości innych fosfolipidów i cholesterolu

SPRZĘT:
– zlewka 200 ml
– mieszadło
– lejek szklany stożkowy
– kolba okrągłodenna 250 ml
– chłodnica destylacyjna z nasadka oraz z przedłużaczem próżniowym
– termometr

ODCZYNNIKI:
– żółtko
– etanol 50 ml + 10 ml
eter dietylowy 25 ml + 10 ml

WYKONANIE:
1. Jak najdokładniej oddzielić białko od żółtka.
2. Żółtko wrzucić do zlewki, dodać 50 ml etanolu oraz 25 ml eteru dietylowego.
3. Zawartość zlewki intensywnie mieszać 10 minut (*), (1).
4. Zawartość zlewki przesączyć do kolby okrągłodennej przez lejek stożkowy, to, co pozostanie na bibułce przemyć mieszaniną 10 ml etanolu z 10 ml eteru.
5. Z przesączu oddestylować rozpuszczalniki, bibułka wraz z zawartościa do wyrzucenia.
6. Wydajność zależy m.in. od kury 😉

OBSERWACJE:
(*) Powstaje żółta masa

UWAGI DOTYCZĄCE PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA:
(1) Można mieszać bagietką, ale należałoby to robić znacznie dłużej i bardzo intensywnie

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Chemia,Doświadczenia chemiczne

Pozostaw odpowiedź