Synteza gorzkiego cukru

SYNTEZA OKTAACETYLOSACHAROZY, czyli gorzkiego cukru

RÓWNANIE REAKCJI:

beetsugar

OPIS:
– sacharoza jest znanym cukrem o słodkim smaku, wystarczy jednak prosta reakcja chemiczna, by definitywnie zmienić smak cukru

SPRZĘT:
– kolbka okrągłodenna 50 ml oraz 100 ml
– chłodnica zwrotna
– palnik
– zlewka 500 ml
– bagietka

ODCZYNNIKI:
– cukier rafinowany 2 g
bezwodnik octowy 10 ml
– bezwodny octan sodu 1 g
– lód 100 g
– etanol i woda do krystalizacji

WYKONANIE:
1. W kolbce okrągłodennej 50 ml umieszcza się bezwodnik octowy (1) i octan sodu.
2. Następnie dodaje się cukier i szybko nakłada chłodnice zwrotną (*).
3. Po zakończeniu reakcji egzotermicznej, zawartość kolby ogrzewa się na palniku jeszcze 15 minut.
4. Mieszaninę poreakcyjną chłodzi się, wylewa do zlewki zawierającej 100 g potłuczonego lodu i intensywnie miesza do momentu rozpuszczenia się lodu (**).
5. Wodę dekantuje się, a surowy oleisty produkt krystalizuje z etanolu z dodatkiem wody: rozpuszcza się najpierw osad w etanolu na gorąco, do gorącego roztworu dodaje kroplami, mieszając, wodę, do momentu pojawienia się trwałego zmętnienia; kolbę ogrzewa się do zaniku zmętnienia, potem znów dodaje kilka kropelek wody i ponownie ogrzewa. Po uzyskaniu trwałego zmętnienia, nie znikającego po ogrzaniu, kolbę pozostawia się w temperaturze pokojowej. Związek powinien krystalizować (2).
6. Wykonuje się próby smakowe (***); jeśli nie udało się otrzymać produktu krystalicznego, można do prób smakowych użyć produktu w postaci oleju, ale wpierw musi być ponownie wymieszany z wodą, woda ma być zdekantowana, po czym znów mieszamy olej z wodą, dekantujemy. W sumie ze 4 razy.

OBSERWACJE:
(*) Tuż po dodaniu cukru rozpoczyna się egzotermiczna reakcja.
(**) Wydziela się oleisty produkt, niemieszający się z wodą, natomiast w wodzie rozpuszcza się, a raczej hydrolizuje, bezwodnik octowy, wydzielając przy tym ciepło, stąd potrzeba użycia tak dużej ilości lodu.
(***) Próby smakowe:
1. Sporządza się ok. 0,1 % roztwór powyższego produktu w ciepłej wodzie, roztwór taki należy polizać, wziąć do ust odrobinę. W której części języka i jamy ustnej znajdują się receptory otrzymanego smaku?
2. Do roztworu dodaje się cukru, miesza i powtarza powyższe próby smakowe, ale polizać należy najpierw koniuszkiem języka, potem tylną częścią języka (nanieść sobie kropelkę pipetką). Jakie smaki i w którym miejscu wyczuwamy? A teraz należy wziąć trochę roztworu do ust i spróbować określić smak

UWAGI DOTYCZĄCE PRZEPROWADZENIA DOŚWIADCZENIA:
(1) Bezwodnik octowy parzy prawie tak jak kwas octowy, zatem należy pracować w rękawiczkach ochronnych.
(2) Jeżeli zamiast kryształów uporczywie wytrąca się olej, ogrzewa się kolbkę do rozpuszczenia się oleju i wstawia ją natychmiast do lodówki. Tam trzyma się tak długo, aż powstaną kryształy.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Chemia,Doświadczenia chemiczne

1 Komentarz

Pozostaw odpowiedź