Budowa i funkcje enzymów

0 2 750

Enzymy – inaczej biokatalizatory, są to substancje które przyspieszają reakcje w komórkach obniżając energię aktywacji; określony enzym przeprowadza określoną reakcje

Enzym składa się z:

1 część: APOENZYM

– znajduje się centrum aktywne – miejsce przyłączania substratu, miejsce zachodzenia reakcji

2 część: KOENZYM

– grupa prostetyczna – część niebiałkowa połączona na stałe z apoenzymem

Właściwości:

– obniżają energię aktywacji, przyspiesza reakcje (definicja)

– enzym nie zmienia się podczas reakcji

– aktywność zależy od różnych czynników środowiskowych: temperatura, pH środowiska

– szybkość reakcji zależy od stężenia substratów

Klasyfikacja enzymów:

-aza końcówka

– 2 kryteria:

1. typ przeprowadzonej reakcji, np. redaktoza, oksydaza, polimeraza, izomeraza, transferazja

2. substrat, enzymy trawienne, np. amylazy, peptydazy, lipazy, nukleazy

5

Biologia 2, zakres rozszerzony, Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, autorzy: Ewa Holak, Waldemar Lewiński, Małgorzata Łaszczyca, Grażyna Skirmuntt, Jolanta Walkiewicz, wyd. Operon, Gdynia 2003, ISBN 83-7390-118-3, str. 65

W inhibicji kompetycyjnej (A) inhibitor jest podobny do substratu chemicznie i fizycznie, wchodzi w centrum aktywne enzymu. /odwracalna/

W inhibicji niekompetycyjnej (B) inhibitor jest niepodobny do substratu chemicznie i fizycznie, mimo to blokuje centrum aktywne enzymu. /nieodwracalne/

W inhibicji allosterycznej (C) inhibitor blokuje enzym w innym miejscu niż centrum aktywne (poprzez centrum allosteryczne).

 

Przebieg reakcji enzymatycznej

miniaturka

Rys. Aneta Skawińska

Może przebiegać według 2 mechanizmów:

1) mechanizm „zamka i klucza” substraty i produkty pasują do siebie pod względem struktury

3

Rys. Aneta Skawińska

2) mechanizm „ręki i rękawiczki” (elastycznego centrum) centrum aktywne i substraty pierwotne nie pasują do siebie

4

Rys. Aneta Skawińska

Oceń ten post
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x