Klasyfikacja i funkcje receptorów
Organizm jest układem otwartym – ciągły przepływ energii, materii i informacji.
Receptory – komórki lub ich części, które mają zdolność do odbierania ściśle określonych bodźców (energia)
Receptory można podzielić ze względu na:
a) rodzaj energii, którą rozróżniają
FOTORECEPTORY –(oko, wrażliwe na światło)
TERMORECEPTORY – (skóra, wrażliwe na temperaturę)
CHEMORECEPTORY – (smak, węch, wrażliwe na energię chemiczną)
MECHANORECEPTORY – (ślimak, błędnik, wrażliwe na dotyk)
b) pochodzenie
EKSTERORECEPTORY – (odbierają bodźce ze środowiska zewnętrznego)
INTERORECEPTORY – (odbierają bodźce z wewnątrz organizmu)
Typy sygnalizacji międzykomórkowej:
– sygnalizacja bezpośrednia – polega na przekazywaniu cząsteczek sygnałowych przez stykające się komórki (ważna zwłaszcza w rozwoju embrionalnym)
– sygnalizacja parakrynna przez cząsteczki sygnałowe dyfundujące w środowisku międzykomórkowym na niewielkie odległości
– sygnalizacja endokrynna poprzez hormony wydzielane do krwi i przez nią przenoszone
– sygnalizacja nerwowa – za pośrednictwem impulsów elektrycznych