Lipidy (tłuszcze)
Informacje ogólne:
- są to związki węgla, wodoru i tlenu
- są to estry glicerolu (alkohol trójwodorotlenowy) i kwasów tłuszczowych np. kwas stearynowy
Rys. Aneta Skawińska
- musi posiadać grupy funkcyjne: Glicerol( OH – hydroksylową) + kwas tłuszczowy (karboksylową)
Wiązanie estrowe – powstanie po odłączeniu cząsteczki wody
Rys. Aneta Skawińska
Lipidy dzielimy na:
- tłuszcze proste które zawierają glicerol i kwasy tłuszczowe
- tłuszcze złożone które oprócz glicerolu i kwasów tłuszczowych zawierają inne resztki (domieszki)
Rys. Aneta Skawińska
Właściwości lipidów (tłuszczy):
- część cząsteczki tłuszczowej zbudowana z glicerolu ma właściwości hydrofilowe (wodolubne), druga część to część hydrofobowa (nie lubiąca wody)
- w wodzie część hydrofilowa układa się w stronę do wody, a hydrofobowa ucieka
Funkcje i występowanie:
- występuje w błonie komórkowej, buduje tkanki podskórne – funkcja budulcowa
- magazynująca (spichrzowa), rośliny
- chronią przed nadmiernym parowanie i wnikaniem ciał obcych
- regulacyjna (hormony sterydowe)
- rozpuszczalnik niektórych witamin (D, A)