Lipidy (tłuszcze)

Informacje ogólne:

  • są to związki węgla, wodoru i tlenu
  • są to estry glicerolu (alkohol trójwodorotlenowy) i kwasów tłuszczowych np. kwas stearynowy

Rys. Aneta Skawińska

  • musi posiadać grupy funkcyjne: Glicerol( OH – hydroksylową) + kwas tłuszczowy (karboksylową)

miniaturka

Wiązanie estrowe – powstanie po odłączeniu cząsteczki wody

wiazania_estrowe

Rys. Aneta Skawińska

Lipidy dzielimy na:

  • tłuszcze proste które zawierają glicerol i kwasy tłuszczowe
  • tłuszcze złożone które oprócz glicerolu i kwasów tłuszczowych zawierają inne resztki (domieszki)

fosfolipidy_glikolipidy

porownanie_tluszczy

Rys. Aneta Skawińska

Właściwości lipidów (tłuszczy):

  • część cząsteczki tłuszczowej zbudowana z glicerolu ma właściwości hydrofilowe (wodolubne), druga część to część hydrofobowa (nie lubiąca wody)
  • w wodzie część hydrofilowa układa się w stronę do wody, a hydrofobowa ucieka

Funkcje i występowanie:

  • występuje w błonie komórkowej, buduje tkanki podskórne – funkcja budulcowa
  • magazynująca (spichrzowa), rośliny
  • chronią przed nadmiernym parowanie i wnikaniem ciał obcych
  • regulacyjna (hormony sterydowe)
  • rozpuszczalnik niektórych witamin (D, A)
Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Budowa komórki,Świat zwierząt

Pozostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.