Proces kiełkowania nasion

0 2 889

Proces kiełkowania jest bardzo złożony, dlatego warto jest bardzo dokładnie do tego podejść:

1. Nasiona bardzo intensywnie pochłaniają wodę i tlen. Powoduje to, że zaczynają pęcznieć , w wyniku tego łupina może pękać. Suche nasiona nie mają szans na wykiełkowanie. Intensywne pobieranie tlenu – powoduje intensywne oddychanie i produkują dużo energii.

2. Woda powoduje hydrolizę materiałów zapasowych. Energia umożliwia rozkład inhibitorów i syntezę stymulatorów wzrostu i rozwoju.

Dwa typy kiełkowania:1. nadziemne (epigeiczne) – liścienie (materiał zapasowy w nasionach) wyrastają ponad powierzchnię gleby. W tych nasionach intensywnie wydłuża się hypokotyl – podliścieniowa część zarodka. 2. podziemne (hipogeiczne, hypogeiczne) – liścienie zostają w glebie. W tych nasionach intensywnie wydłuża się epikotyl – część nadliścieniowa.

3. Roślina intensywnie rośnie, stadium wegetatywne – które kończy się z chwilą wykształcenia kwiatu i rozpoczyna się proces kwitnienia.

4. Zakwitanie – na ten proces wpływają 2 parametry: 1. temperatura (termoperiodyzm), 2. światło (fotoperiodyzm) -rośliny potrafią odbierać bodziec świetlny, dzięki temu, ze w liściach zawierają barwiki zwane fitochromami.W liściach znajdują się 2 typy fitochromów: P660 i P730. Te dwa fitochromy znajdują się w liściach jednocześnie, ale w określonych warunkach świetlnych przekształcają się jeden w drugi.

miniaturka

Aneta Skawińska

O procesie kwitnienia decyduje proporcja między fitochromami.

 

Ze względu na fotoperiod rośliny dzielimy na 3 grupy:

– rośliny długiego dnia – czyli takie które do procesu zakwitania wymagają krótkiego czasu trwania nieprzerwalnej ciemności

– rośliny krótkiego dnia –one zakwitają gdy jest długi okres nieprzerwalnej ciemności

– rośliny neutralne – zakwitają niezależnie od czasu trwania dnia i nocy

 

Zakwitanie roślin
długiego dniakrótkiego dnia
wzrost stężenia P730+
wzrost stężenia P660+
4/5 - (1 vote)
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x