Przebieg i produkty trawienia białek
– za trawienie białek odpowiedzialne są enzymy proteolityczne (peptydazy)
– rozkładają wiązanie peptydowe
– mogą działać w środowisku kwaśnym, jako jedyne!
– enzymy proteolityczne uwalniane są do przewodu pokarmowego w formie nieaktywnej
– wszystkie peptydy ze względu na działanie dzielimy na 2 grupy:
1. endopeptydazy – rozrywają wiązania peptydowe w środku łańcucha
2. egzopeptydazy – rozrywają wiązanie peptydowe na końcu łańcucha
A) karboksypeptydazy – działają na końcu C
B) aminopeptydazy – działają na końcu N
I etap – ŻOŁĄDEK
– tam produkowany jest pepsynogen, który pod wpływem HCl przekształca się w pepsynę (jest endopeptydazą, dzieli długie łańcuchy na szereg polipeptydów
II etap – DWUNASTNICA
– tam uwalniany jest trypsyno gen, który pod wpływem enterokinazy przekształcany jest w trypsynę (jest endopeptydazą, dzieli długie łańcuchy na szereg polipeptydów
Chymotrypsyna – proteolityczny enzym trawienny, produkowany przez trzustkęi wchodzący w skład soku trzustkowego. Zostaje uczynniony przez trypsynę. Wykazuje maksimum aktywności przy pH 8-9. Od trypsyny odróżnia go to, że nie powodujekrzepnięcia krwi.
III etap – WŁAŚCIWE JELITO CIENKIE
– tam zaczynają działać egzopeptydazy, które odrywają pojedyncze aminokwasy od końców, proces trwa od momentu powstania dwupeptydów i trój peptydów. Wówczas zaczynają działać di peptydazy i tri peptydazy, które rozkładają dwupeptydazy i trój peptydazy na aminokwasy. Aminokwasy są wchłaniane przez kosmki jelitowe do krwi. Później żyłą wrotną do wątroby:
– mogą być transportowane do komórek i służą do budowy własnych białek
– mogą się przekształcić jedno w drugie
– ulegają dezaminacji po czym następuje synteza mocznika
– z keto kwasów mogą być wytwarzane w tłuszcze, cukry lub w inne aminokwasy