Przebieg i produkty trawienia białek

– za trawienie białek odpowiedzialne są enzymy proteolityczne (peptydazy)

– rozkładają wiązanie peptydowe

– mogą działać w środowisku kwaśnym, jako jedyne!

– enzymy proteolityczne uwalniane są do przewodu pokarmowego w formie nieaktywnej

– wszystkie peptydy ze względu na działanie dzielimy na 2 grupy:

1. endopeptydazy – rozrywają wiązania peptydowe w środku łańcucha

2. egzopeptydazy – rozrywają wiązanie peptydowe na końcu łańcucha

A) karboksypeptydazy – działają na końcu C

B) aminopeptydazy – działają na końcu N

I etap – ŻOŁĄDEK

– tam produkowany jest pepsynogen, który pod wpływem HCl przekształca się w pepsynę (jest endopeptydazą, dzieli długie łańcuchy na szereg polipeptydów

II etap – DWUNASTNICA

– tam uwalniany jest trypsyno gen, który pod wpływem enterokinazy przekształcany jest w trypsynę (jest endopeptydazą, dzieli długie łańcuchy na szereg polipeptydów

Chymotrypsyna – proteolityczny enzym trawienny, produkowany przez trzustkęi wchodzący w skład soku trzustkowego. Zostaje uczynniony przez trypsynę. Wykazuje maksimum aktywności przy pH 8-9. Od trypsyny odróżnia go to, że nie powodujekrzepnięcia krwi.

III etap – WŁAŚCIWE JELITO CIENKIE

– tam zaczynają działać egzopeptydazy, które odrywają pojedyncze aminokwasy od końców, proces trwa od momentu powstania dwupeptydów i trój peptydów. Wówczas zaczynają działać di peptydazy i tri peptydazy, które rozkładają dwupeptydazy i trój peptydazy na aminokwasy. Aminokwasy są wchłaniane przez kosmki jelitowe do krwi. Później żyłą wrotną do wątroby:

– mogą być transportowane do komórek i służą do budowy własnych białek

– mogą się przekształcić jedno w drugie

– ulegają dezaminacji po czym następuje synteza mocznika

– z keto kwasów mogą być wytwarzane w tłuszcze, cukry lub w inne aminokwasy

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Biologia Matura

Pozostaw odpowiedź

stolik loft
stolik quot loft colors recykling rec w kategorii stoliki salon przecierane meble z widocznymi wieloma warstwami farby to najnowszy