Przemiany tłuszczowców i związków azotowych

0 340

Kluczowe etapy przemiany tłuszczowców:

– tłuszcz obojętny (trigliceryd) ulega hydrolizie

– powstaje glicerol, który przekształca się w fosfodihydroksyaceton (wykorzystany do glikolizy) i kwas tłuszczowy, który jest poddany β-oksydacji i dwóm dehydogenacją (1x z NAD i 1x z FAD)

– powstaje acetylo-CoA (który jest niezbędny do cyklu Krebsa, a później do łańcucha oddechowego)

Β-oksydacja – pofragmentowanie cząsteczek kwasu tłuszczowego na dwuwęglowe reszty octanowe dołączana do kolejnych cząsteczek koenzymu A. β-oksydacja zachodzi w matrix mitochondrium

b-oksydacja

Rys. Aneta Skawińska

 

Przemiany białek

1. białko –> HYDROLIZA –> aminokwas

2. REAKCJA TRANSAMINACJI, która polega na przeniesieniu grupy aminowej z jednego aminokwasu na drugi, w ten sposób można je przekształcać

3. DEZAMINACJA – odłączenie grupy aminowej i powstaje ketokwas (kw. organiczny, posiada grupę ketonową) oraz amoniak

Na tym etapie kończą się przemiany białek u zwierząt wodnych wydalających amoniak.

Zwierzęta amonioteliczne – mogą usuwać NH3 amoniak (ryby, skorupiaki). Amoniak rozpuszcza się w wodzie, jest silnie toksyczny.

Zwierzęta lądowe

miniaturka

Rys. Aneta Skawińska

– proces zachodzi w komórkach wątroby

Zwierzęta lądowe, które nie muszą oszczędzać H2O.

Karbamylofosforan wchodzi do cyklu mocznikowego.

cykl_mocznikowy

Rys. Aneta Skawińska

Zwierzęta ureoteliczne (płazy, ssaki)

Mocznik – dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie jest tak toksyczny jak amoniak

Zwierzęta lądowe (wody jest mało, są jajorodne) z karbamylofosforanu powstaje kwas moczowy.

Kwas moczowy (budowa pierścieniowa, zawiera dużo N, stały, krystaliczny)

kwas_moczowy

Rys. Aneta Skawińska

 

Zalety kwasu moczowego:

– nie rozpuszcza się w wodzie

– nie jest toksyczny

Wady kwasu moczowego:

– ogromne nakłady energetyczne

 

Zwierzęta urikoteliczne (wydalają kwas moczowy, gady, ptaki, większość owadów)

Oceń ten post
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x