Transport asymilatów w roślinie
Asymilaty – związki organiczne typu cukrowców o dużej masie
Asymilaty transportowane są przez elementy łyka wiązek przewodzących; odmienny kierunek; asymilaty transportowane są z liści do korzeni w dół; transportowane w sposób aktywny z udziałem ATP (nie ma wyjątków)
W procesie transportu asymilatów rozróżniamy 2 fazy:
1.załadunku – zlokalizowane w liściach
2. rozładunku – zlokalizowane w korzeniach
Załadunek (strefa wysokiego ciśnienia hydrostatycznego)
1.aktywny transport sacharozy z komórek miękiszu asymilacyjnego (komórek – donorów sacharozy) do komórek przyrurkowych (kosztem ATP)
2. przenikanie sacharozy z komórek przyrurkowych przez plazmodesmy do rurek sitowych
3. spadający potencjał wodny (wzrasta siła ssąca) rurek sitowych powoduje, że część wody z naczyń przenika do rurek sitowych (rośnie więc ich turgor, tworzy się wodny roztwór sacharozy (sok floemowy))
Rozładunek (strefa niskiego ciśnienia hydrostatycznego)
1.kosztem ATP sacharoza jest aktywnie transportowana z rurek sitowych do komórek miękiszowych korzenia (komórek akceptorowych sacharozy)
2. malejące stężenie powoduje, że rośnie potencjał wodny rurek sitowych i woda zaczyna przepływać z nich do drobnych naczyń
3. jednocześnie sacharoza kondensowana jest do skrobi