Transport asymilatów w roślinie

0 5 342

Asymilaty – związki organiczne typu cukrowców o dużej masie

Asymilaty transportowane są przez elementy łyka wiązek przewodzących; odmienny kierunek; asymilaty transportowane są z liści do korzeni w dół; transportowane w sposób aktywny z udziałem ATP (nie ma wyjątków)

W procesie transportu asymilatów rozróżniamy 2 fazy:

1.załadunku – zlokalizowane w liściach

2. rozładunku – zlokalizowane w korzeniach

 

Załadunek (strefa wysokiego ciśnienia hydrostatycznego)

1.aktywny transport sacharozy z komórek miękiszu asymilacyjnego (komórek – donorów sacharozy) do komórek przyrurkowych (kosztem ATP)

2. przenikanie sacharozy z komórek przyrurkowych przez plazmodesmy do rurek sitowych

3. spadający potencjał wodny (wzrasta siła ssąca) rurek sitowych powoduje, że część wody z naczyń przenika do rurek sitowych (rośnie więc ich turgor, tworzy się wodny roztwór sacharozy (sok floemowy))

 

Rozładunek (strefa niskiego ciśnienia hydrostatycznego)

1.kosztem ATP sacharoza jest aktywnie transportowana z rurek sitowych do komórek miękiszowych korzenia (komórek akceptorowych sacharozy)

2. malejące stężenie powoduje, że rośnie potencjał wodny rurek sitowych i woda zaczyna przepływać z nich do drobnych naczyń

3. jednocześnie sacharoza kondensowana jest do skrobi

5/5 - (1 vote)
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x