Przebieg trawienia różnych związków w przewodzie pokarmowym
Trawienie – to rozkład hydrolityczny ( z udziałem H2O) złożonych związków organicznych na proste przyswajalne dla organizmu. Proces ten zachodzi z udziałem wyspecjalizowanych enzymów trawiennych.
Trawienie cukrów
– enzymy amylolityczne (amylazy) – rozrywają wiązania glikozydowe
– jama ustna (amylaza ślinowa) – dzieli łańcuch wielocukrowi na krótkie odcinki {dekstryny} oraz dwucukry
– żołądek
– dwunastnica jelita cienkiego (amylaza trzustkowa) – dzieli łańcuchy wielocukrowe na krótsze odcinki-> dwucukry
– disacharazy – to cukry, które rozkładają dwucukry na cukry proste: maltoza (2x glukoza), sacharoza (glukoza i fruktoza), laktoza (glukoza i galaktoza)
– postają cukry proste, które wchłaniane są przez kosmki jelit do krwi, następnie żyłą wrotną wracają do wątroby
– mogą być dostarczane do wszystkich komórek ciała jako źródło energii
– przekształcone w glikogen i magazynowane w wątrobie
– przekształcane w glicerol i kw. Tłuszczowe odkładane do tkanek tłuszczowych podskórnych
Trawienie tłuszczowców
– enzymy lipolityczne (lipazy) – rozrywają wiązania estrowe, działają w środowisku obojętnym lub lekko zasadowym
– 1 etap trawienia tłuszczów zachodzi w jelicie cienkim (dwunastnicy). Tam uwalniana jest żółć, która powoduję emulgację tłuszczowców, dzięki temu wzrasta powierzchnia działania lipozydów.
– lipaza trzustkowa – odrywa kolejno kwasy tłuszczowe
– tłuszcze mogą być wchłaniane jako trój glicerydy, dwuglicerydy + kwas tłuszczowy, monoglicerydy + 2 kwasy tłuszczowe lub glicerol + 3 kwasy tłuszczowe
– są wchłaniane przez kosmki jelita do naczyń limfatycznych