sk-healthcare.de cialis cialis fiyat cialis 20 mg cialis cialis fiyat cialis 20 mg Sportwetten https://lawyersbest.netpatibul.com bayan azdırıcı damla lifta cialis viagra vega 100 cialiscialis 20 mg

Związek między budową i funkcją układu pokarmowego

1. Otwór gębowy

2. Jama ustna:

A. zęby (heterodontyzm)

– w zębodołach: a) mleczne 20, b) stałe 32

– ząb jest strukturą żywą

  1. język – narząd silnie umięśniony, umożliwia ruchy, ułatwia formowanie kęsów i mówienie

– błona śluzowa, w niej gruczoły, które wydzielają ślinę (zawiera dużo H2O), łatwiej połknąć, bo są enzymy, które rozkładają cukry

C. kubki smakowe: czubek języka – słodki, u nasady języka – gorzki, po bokach języka – kwaśny, na krawędziach, ale też cały język jest nimi pokryty – słony

3. Gardło

– w nim krzyżują się drogi oddechowe i pokarmowe.

– w gardle znajduje się nagłośnia, która zamyka się do krtani w czasie jedzenia

4. Przełyk

– „rura”, która łączy gardło z żołądkiem.

– przechodzi przez klatkę piersiową, dlatego nie ma kolizji z głównymi narządami (płuca), tam

pokarm NIE jest przetwarzany.

5. Żołądek

– ściany żołądka są zbudowane z tkanki gładkiej, może się rozciągać, gromadzić więcej jedzenia, a jego skurcze powodują mieszanie się treści żołądka i jej rozcieranie.

– wnętrze wyściela błona śluzowa, w niej śluz chroniący ściany żołądka i zmiękczający pokarm.

– kwas solny tworzy środowisko kwaśne, aktywuje enzymy proteolityczne (pepsyna)

6. Dwunastnica

– pierwszy odcinek jelita cienkiego.

– do niej otwierają się przewody dwóch gruczołów: wątroby i trzustki.

                               WĄTROBA:

– zbudowana z tkanek miękkich

– narząd silnie ukrwiony

– gromadzi materiał zapasowy w postaci glikogenu

– produkuje i wydziela żółć, która ułatwia trawienie tłuszczowców przeprowadzając

emulgację (polega na rozpadzie dużych kropli tłuszczu na mniejsze)

– żółć gromadząca jest w woreczku, a później przewodem żółciowych trafia do

dwunastnicy

– spełnia funkcje detoksykacyjne

– przetwarza i neutralizuje alkohol

– produkuje metabolity

TRZUSTKA:

– ma strukturę pęcherzykowatą

– jest gruczołem dwufunkcyjnym

– spełnia funkcję gruczołu trawiennego

– produkuje enzymy trawiące: białka, cukry, tłuszcze

– jest gruczołem hormonalnym

– produkuje insulinę i glukagon

7. Jelito cienkie

– jest bardzo długie, ma dużą powierzchnię

– pokarm zalega w nim dłużej, może być skuteczniej wchłaniany

– skurcze wywołują ruchy perystaltyczne (robaczkowe) i przesuwanie się treści jelitowej

– wnętrze jelita wyściela błona śluzowa, jest silnie pofałdowana i tworzy kosmki jelitowe.

One podnoszą wydajność wchłaniania, bo mają dużą powierzchnię. Do kosmków wnikają naczynia krwionośne i limfatyczne, dzięki temu składniki odżywcze wchłaniane są bezpośrednio do krwi i limfy. W błonie śluzowej jelita znajdują się gruczoły śluzowe, które wydzielają enzymy, które trawią tłuszcze, cukry, białka oraz kwasy nukleinowe, ochronny śluz. Układ pokarmowy to bardzo skomplikowany system.

8. Jelito grube

– ma około 150cm długości, jego średnica jest większa niż jelita cienkiego

– pomiędzy jelitem cienkim i jelitem grubym znajduje się zastawka, zapobiegająca cofaniem

się treści pokarmowych

– w jelicie grubym wyróżniamy kątnicę (jelito ślepe) z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i

odbytnicę zakończoną odbytem

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Biologia Matura

Pozostaw odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

makijażu permanentnym
niezwykłe oferty groupon makijaż permanentny dają ci szanasę aby zaodzędzić na ulubionych produktach i usługach każda oferta z zakładki
ewabrodzinska.pl