Węglowodany

0 643

Informacje ogólne:

  • są to związki węgla, wodoru i tlenu
  • C6H12O6  (glukoza)
  • stosunek ilościowy wodoru do tlenu jest taki sam jak w cząsteczce wody, czyli 2:1
  • musi posiadać grupy funkcyjne:

a) OH (hydroksylową)

b) CHO (aldehydową)

c) CO (ketonową)

  •  wzór strukturalny: enolowy -> pierścieniowy, liniowy

Klasyfikacja ze względu na liczbę atomów węgla, cukry proste dzielimy na:

TRIOZY (zawierają 3 atomy węgla C3)

TETROZY (zawierają 4 atomy węgla C4)

PENTROZY (zawierają 5 atomów węgla C5)

HEKSOZY (zawierają 6 atomów węgla C6)

Cząsteczki cukrów prostych łączą się ze sobą przy udziale grupy hydroksylowej.

Wiązanie glikozydowe – typ wiązania chemicznego łączącego glikozydy w większe

cząsteczki.GLIKOZYDY są to pochodne węglowodorów

Rozkład hydrolityczny musi zostać użyta woda!

Podział cukrów złożonych:

Dwucukry (disacharydy) są zbudowane z 2 cząsteczek cukrów prostych, np.

  • Maltoza: (glukoza + glukoza)
  • Sacharoza: (glukoza + fruktoza)
  • Laktoza: (glukoza + galaktoza)

Oligocukry (oligosacharydy) są zbudowane z więcej niż 2 cząsteczek, ale do 10

Wielocukry (polisacharydy) są zbudowane powyżej 10 cząsteczek

Z cukrów prostych po połączeniu powstają cukry złożone.

 

Wielocukry (polisacharydy)

– Skrobia: występuje u roślin, jest materiałem zapasowym

– Glikogen: magazynuje materiał zapasowy u zwierząt

– Celuloza: występuje u roślin, spełnia funkcje budulcową

– Chityna: występuje u grzybów (ściana kom.), funkcja budulcowa

– Pektyny: występuje u roślin (ściana kom.), funkcja budulcowa

– Homoglikany: cukry złożone, zbudowane z takich samych cukrów prostych

– Heteroglikany: cukry złożone, zbudowane z różnych cukrów prostych à heparyna, która jest w wątrobie

 

Funkcje:

– budulcowa

– magazynująca

– odżywcza i energetyczna

– cukry mogą wchodzić w skład innych związków ważnych biologicznie (DNA, RNA, deoksyryboza)

– wchodzą w skład ATP – uniwersalny nośnik energii

– wchodzą w skład białek i tłuszczów złożonych budujących błonę komórkową

– są także związkami w przechodzeniu przemian innych związków (pośrednich)

– cukry proste rozpuszczają się w wodzie, a złożone nie (funkcja budulcowa, materiał zapasowy)

Oceń ten post
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x