Witaminowa dawka informacji
Witaminami nazywamy organiczne składniki pokarmowe, które nie dostarczają ani energii, ani budulca dla owo tworzących się komórek, ale są jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy są związkami o stosunkowo niewielkiej masie cząsteczkowej i różnorodnej budowie chemicznej. W porównaniu z podstawowymi składnikami pokarmowymi – białkami, tłuszczami i węglowodorami ilość witamin potrzebna do prawidłowego przebiegu procesów życiowych jest znikoma.
Głównym źródłem witamin w pokarmie człowieka i zwierząt są rośliny, właśnie w nich witaminy są syntezowane. Człowiek otrzymuje witaminy bezpośrednio z pokarmem rodzinnym, bądź z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, w którym są witaminy nagromadzone uprzednio z materiału roślinnego.
Brak lub niedobór witamin w pożywieniu pociąga za sobą wiele konsekwencji – zaburzenia w przemianie materii i energii, wywołujące schorzenia zwane hipowitaminozami lub awitaminozami.
Badania wykazują, że istnieje ścisły związek pomiędzy witaminami, a enzymami, które normują procesy przemiany materii i energii w ustroju. Okazuje się, że szereg enzymów powstaje przez połączenie różnych witamin z białkiem. W ten sposób choroba wywołana brakiem lub niedoborem witamin w pokarmach jest tak naprawdę następstwem niedostatecznej aktywności któregoś z enzymu.
Wszystkie znane obecnie witaminy dzielimy na dwie grupy:
- rozpuszczalne w tłuszczach – np. A,D,E,K
- rozpuszczalne w wodzie – np. witaminy z grupy B i witamina C.
WITAMINA | DZIAŁANIE | OBJAWY NIEDOBORU | ŹRÓDŁO |
A | koenzym barwników wzrokowych | ślepot zmierzchowa, wysychanie skóry | tran, pełne mleko, śmietana, sery, masło, żółtka jaj, żółte warzywa i owoce |
B1 (tiamina) | koenzym w przemianie węglowodanowej |
choroba beri-beri, zapalenie nerwów |
mięso wieprzowe, wątroba, produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, otręby, chleb razowy |
B2 (ryboflawina) | składnik enzymów tkankowych | zapalenie błony śluzowej języka, zajady | mleko, ser, jaja, wątroba, jarzyny liściaste zielone, pieczywo razowe |
PP (niacyna) | składnik nukleotydów DPN I TPN | zapalenie skóry, biegunki, otępienie umysłowe | chude mięso, drób, wyroby z mąki razowej, kasze, orzeszki |
B6 (pirydoksyna) | stanowi grupy prostetyczne niektórych enzymów | drgawki, nadmierna pobudliwość nerwowo-mięśniowa | wątroba, kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzeszki ziemne, kukurydza |
Kwas pantotenowy | Składnik koenzymu A | zapalenie skóry, zapalenie jelit, niewydolność nadnerczy, łysienie | wątroba, jaja, świeże jarzyny, pieczywo razowe, orzeszki ziemne |
Biotyna | bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych | zapalenie skóry, zapalenie jelit | świeże jarzyny, jaja, mleko |
Kwas foliowy | udział w transporcie reszt jednowęglowych | niedokrwistość | wątroba kurcząt, liście zielonych warzyw |
B12 (cyjanokobalamina) | Udział w metabolizmie aminokwasów | niedokrwistość złośliwa | wątroba, mięczaki, chuda wołowina, cielęcina, baranina, drób, jaja, sery |
C (kwas askorbinowy) | udział w syntezie kolagenu | gnilec | owoce cytrusowe, jagody, melony, ananasy, zielone jarzyny, pomidory, ziemniaki |
D (kalcyferol) | zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów z przewodu pokarmowego | krzywica | tran, żółtka jaj kurzego |
E (alfa-tokoferol) | koenzym w transporcie elektronów w układzie cytochromów | zaburzenia czynności rozrodczych | wątroba, jaja, olej z kiełków pszenicy, zielone jarzyny liściaste, olej bawełniany, orzechy, rośliny strączkowe |
K | bierze udział w syntezie protrombiny w wątrobie | krwawienia | wątroba, zielone jarzyny liściaste, kalafior, soja |