Witaminowa dawka informacji

Witaminami nazywamy organiczne składniki pokarmowe, które nie dostarczają ani energii, ani budulca dla owo tworzących się komórek, ale są jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy są związkami o stosunkowo niewielkiej masie cząsteczkowej i różnorodnej budowie chemicznej. W porównaniu z podstawowymi składnikami pokarmowymi – białkami, tłuszczami i węglowodorami ilość witamin  potrzebna do prawidłowego przebiegu procesów życiowych jest znikoma.

Głównym źródłem witamin w pokarmie człowieka i zwierząt są rośliny, właśnie w nich witaminy są syntezowane. Człowiek otrzymuje witaminy bezpośrednio z pokarmem rodzinnym, bądź z pokarmem pochodzenia zwierzęcego, w którym są witaminy nagromadzone uprzednio z materiału roślinnego.

Brak lub niedobór witamin w pożywieniu pociąga za sobą wiele konsekwencji – zaburzenia w przemianie materii i energii, wywołujące schorzenia zwane hipowitaminozami lub awitaminozami.

Badania wykazują,  że istnieje  ścisły związek pomiędzy witaminami, a enzymami, które normują procesy przemiany materii i energii w ustroju. Okazuje się,  że szereg enzymów powstaje przez połączenie różnych witamin z białkiem. W ten sposób choroba wywołana brakiem lub niedoborem witamin w pokarmach jest tak naprawdę następstwem niedostatecznej aktywności któregoś z enzymu.

Wszystkie znane obecnie witaminy dzielimy na dwie grupy:

  • rozpuszczalne w tłuszczach – np. A,D,E,K
  • rozpuszczalne w wodzie – np. witaminy z grupy B i witamina C.
WITAMINA DZIAŁANIE OBJAWY NIEDOBORU ŹRÓDŁO
A koenzym barwników wzrokowych ślepot zmierzchowa, wysychanie skóry tran, pełne mleko, śmietana, sery, masło, żółtka jaj, żółte warzywa i owoce
B1 (tiamina) koenzym w przemianie węglowodanowej

choroba  beri-beri, zapalenie nerwów

mięso wieprzowe, wątroba, produkty mleczne, rośliny strączkowe, orzechy, otręby, chleb razowy
B2 (ryboflawina) składnik enzymów tkankowych zapalenie błony śluzowej języka, zajady mleko, ser, jaja, wątroba, jarzyny liściaste zielone, pieczywo razowe
PP (niacyna) składnik nukleotydów DPN I TPN zapalenie skóry, biegunki, otępienie umysłowe chude mięso, drób, wyroby z mąki razowej, kasze, orzeszki
B6 (pirydoksyna) stanowi grupy prostetyczne niektórych enzymów drgawki, nadmierna pobudliwość nerwowo-mięśniowa wątroba, kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzeszki ziemne, kukurydza
Kwas pantotenowy Składnik koenzymu A zapalenie skóry, zapalenie jelit, niewydolność nadnerczy, łysienie wątroba, jaja, świeże jarzyny, pieczywo razowe, orzeszki ziemne
Biotyna bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych zapalenie skóry, zapalenie jelit świeże jarzyny, jaja, mleko
Kwas foliowy udział w transporcie  reszt jednowęglowych niedokrwistość wątroba kurcząt, liście zielonych warzyw
B12 (cyjanokobalamina) Udział w metabolizmie aminokwasów niedokrwistość złośliwa wątroba, mięczaki, chuda wołowina, cielęcina, baranina, drób, jaja, sery
C (kwas askorbinowy) udział w syntezie kolagenu gnilec owoce cytrusowe, jagody, melony, ananasy, zielone jarzyny, pomidory, ziemniaki
D (kalcyferol) zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów z przewodu pokarmowego krzywica tran, żółtka jaj kurzego
E (alfa-tokoferol) koenzym w transporcie elektronów w układzie cytochromów zaburzenia czynności rozrodczych wątroba, jaja, olej z kiełków pszenicy, zielone jarzyny liściaste, olej bawełniany, orzechy, rośliny strączkowe
K bierze udział w syntezie protrombiny w wątrobie krwawienia wątroba, zielone jarzyny liściaste, kalafior, soja

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Biologia,Biologia Matura

Pozostaw odpowiedź