Właściwości osmotyczne komórki
Rośliny odżywiają się fotoautotroficznie.
Pobieranie i transport wody w komórkach zachodzi w oparciu o 3 procesy, są to: dyfuzja, osmoza i pęcznienie.
Dyfuzja – swobodny ruch cząsteczek zgodnie z różnicą stężeń (konsekwencja ruchów Browna – cząsteczki drgają, stykają się ze sobą i przemieszczają)
– dyfuzja dotyczy rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej
– ruch bez ograniczeń
Osmoza – polega na swobodnym ruchu cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalną z roztworu o mniejszym stężeniu do roztworu o większym stężeniu
– osmoza dotyczy tylko rozpuszczalnika
** Stężenie roztworu informuje nas o zawartości substancji rozpuszczonej.
** Błona półprzepuszczalna przepuszcza tylko swobodnie wodę.
Pęcznienie – polega na tworzeniu otoczek wodnych (hydratacyjnych) wokół cząsteczek nierozpuszczonych (związków wielkocząsteczkowych) zawierający ładunek (białka, wielocukry)
Rys. Aneta Skawińska