Wykrywanie celulozy
Wykrywanie celulozy
Prosta reakcja pozwalająca wykryć celulozę.
W ten sam sposób możemy wykryć cukier w miodzie, mleku i innych środkach spożywczych zawierających monosacharydy i dwusacharydy.
Celuloza jest wielocukrem i stanowi ważny składnik roślin – zbudowane są z niej głównie ściany komórek roślinnych
Odczynniki:
- roztwór chlorojodku cynku
Sprzęt:
- probówka
Wykonanie:
- W probówce umieszcza się niewielkie kawałeczki różnych gatunków roślin zawierających celulozę (rdzeń z dzikiego bzu, rdzeń ze słonecznika, włókna z łodygi lnu).
- Dodaje się następnie kilka kropel roztworu chlorojodku cynku (*).
Obserwacje:
(*) Substancje zawierające celulozę barwią się po dodaniu roztworu chlorojodku cynku na kolor fioletowy.
Przygotowanie roztworu chlorojodku cynku:
1,0 g cynku rozpuszczamy w 2,5 ml stężonego kwasu solnego. Otrzymany roztwór odparowujemy pod wyciągiem do połowy i następnie dodajemy 0,3 g jodanu potasu oraz 0,1 g jodu.
Artykuł przygotowany z pomocą: http://mac.pl/upLoad/doc/1234355080_503_401_wykryw_zw_org.pdf
Jak można wykryć celulozę ale bez doświadczania?
bez jakiego doświadczania?
Ale czemu to się barwi na fioletowo