Olej kokosowy – środek o rożnorodnych właściwościach i zastosowaniu

Od dłuższego czasu moda na zdrowy styl życia zaczyna gościć coraz częściej w domach Polaków, a na rynku istnieje wiele suplementów diety i produktów spod znaku superfoods, które pomogą nam nie tylko w budowie dobrej sylwetki. Jednym z nich jest olej kokosowy, którego grono zwolenników w naszym kraju stale się poszerza. Co warto wiedzieć na jego temat oraz na jakie korzyści mogą liczyć osoby, które zdecydują się przetestować go na własnym żołądku i korzystać regularnie z mocy zawartych w nim magicznych właściwości?

Co to jest olej kokosowy i skąd pochodzi?

Jeszcze do niedawna było o nim cicho i mało osób doceniało jego szerokie zastosowanie. Uznawano go za tuczący i niezdrowy – mówiono, że powoduje zawały serca i udary. Specjaliści twierdzili, że tłuszcze nasycone są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu… Do niedawna. Wszystko zaczęło się jednak w latach 30-tych ubiegłego wieku, kiedy to dentysta – dr. Weston Price, podróżował po wyspach Australii, badając zdrowotną kondycję jej mieszkańców i zauważając ze zdumieniem, że osoby spożywające dużą ilość produktów kokosowych były zdecydowanie zdrowsze i szczuplejsze od innych oraz mniej chorowały na serce.

Olej koksowy należy do grupy olejów roślinnych i jest pozyskiwany z miąższu orzecha palmy kokosowej. Obecnie uważa się, że najlepszy jego rodzaj pochodzi z Filipin – to tam rosną bowiem najwyższej jakości palmy kokosowe wraz z owocami, przeznaczone do wytłaczania z nich na zimno organicznego oleju. „Płynne złoto” (jak mawiają o nim najstarsi mieszkańcy tego kraju) jest produktem o szerokim spektrum uznanych właściwości, oddziałującym na nasz organizm w bardzo pozytywny sposób. Wykorzystywany nie tylko do smażenia potraw, ale i przeznaczony do codziennej pielęgnacji skóry ciała bądź twarzy, a także zbawienny na suche włosy oraz często niedoceniony w naturalnej medycynie. To wszystko tłumaczy, dlaczego na olej kokosowy zapanowała taka nagła moda.

Olej kokosowy i jego właściwości

O właściwościach oleju kokosowego słyszał już prawie każdy, a w szczególności płeć piękna – zainteresowana nim ze względu na jego cechy pielęgnacyjne i złuszczające. Powodów, dla których warto go docenić jest jednak dużo więcej. Po pierwsze: jest odporny na działanie wysokich temperatur, co powoduje odporność na utlenianie i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Po drugie: przyśpiesza wspaniale metabolizm, a także pobudza tarczycę (która często jest odpowiedzialna za nasze kilogramy i pozwala zachować szczupłą sylwetkę). Po trzecie: olej kokosowy ma również dobroczynny wpływ na serce oraz układ krążenia. Dodaje nam też energii, wspomagając przy tym układ odpornościowy. 

Stanowi też stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, które pomagają w leczeniu chorób układu pokarmowego, a ich wysoka zawartość przyczynia się m.in. do wspomagania procesu odchudzania (po dostarczeniu do organizmu nie są one przemieniane w tkankę tłuszczową, pomagają za to spalać szybciej kalorie, prowadząc do utraty niechcianych kilogramów). Głośno mówi się także o jego łagodzącym wpływie na objawy choroby Alzheimera czy Parkinsona. Nie można zapominać też o tym, że olej kokosowy potrafi dodać nam witalności, a dzięki posiadaniu kwasu laurynowego (przekształcającego się w monogliceryd) niszczy bakterie, wirusy i pierwotniaki, podnosząc przy tym poziom insuliny w ludzkiej krwi i pomagając człowiekowi walczyć z cukrzycą.

Olej kokosowy i jego zastosowanie

Olej kokosowy posiada wiele uniwersalnych zastosowań – można go używać zarówno w kuchni jak i kosmetyce, a nawet w… łazience. Zmieszany z sodą oczyszczoną, skutecznie usuwa kamień nazębny, którego nadmiar może doprowadzić do próchnicy i pozwala w naturalny sposób wybielić nasze zęby oraz zredukować ilość bakterii w jamie ustnej. Ponadto, staje się on częściej zamiennikiem tłuszczów do smażenia, takich jak: olej, masło, czy smalec. Możemy dodawać go również do wypieków lub spożywać prosto ze słoika. Olej kokosowy cieszy się także powodzeniem jako naturalny kosmetyk (szczególnie wśród kobiet). Używa się podczas domowych zabiegów go do pielęgnacji całego ciała. Można smarować nim zarówno dłonie, jak i twarz. Doskonale nawilża bowiem przesuszoną skórę, odmładzając ją i zapobiega powstawaniu zmarszczek (dzięki czemu skuteczniej broni się ona przed procesem starzenia się). 

Olej kokosowy przydatny jest zarówno przy pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej, gdyż zalicza się go do grona emolientów – preparatów natłuszczających, które wytwarzają na powierzchni skóry warstwę umożliwiająca zatrzymanie nawilżenia. Peelingi na bazie oleju świetnie złuszczają i wyrównują jej koloryt, delikatnie ją przy tym natłuszczając. Stosowany na paznokcie, wzmacnia je, dodając im blasku. Spożywanie oleju kokosowego wpływa też pozytywnie na wygląd naszej cery i oczyszczenie organizmu z toksyn oraz bakterii. Jest także cennym wsparciem dla tych osób, które chcą możliwie jak najlepiej zadbać o swe włosy. Wmasowywany w skalp pomaga pozbyć się łupieżu oraz wzmacnia końcówki u podstawy, a olejowanie głowy zapewni nam piękne i zdrowe włosy na długi czas. 

Stosowany jako maseczka lub peeling z solą morską bądź cukrem trzcinowym, zapewnia wspaniałą regenerację oraz odbudowę bardzo zniszczonych włosów, które po kilku kuracjach wracają do życia, są lekkie i błyszczące. Olej kokosowy doskonale zmywa też makijaż, dbając jednocześnie o cerę. Stosuje się go także także w przypadku pojawienia się rozstępów – wystarczy regularnie nakładać go w miejscu ich wystąpienia. Olej kokosowy polecany jest każdej osobie, która ma problemy ze skórą suchą, wrażliwą i podrażnioną przez słońce. To świetny balsam na zaczerwienione miejsca na ciele, czy drobne bądź suche plamy, powstające po częstym używaniu twardej wody. Jest zdecydowanie najlepszą bazą do stworzenia kosmetycznych produktów pielęgnacyjnych we własnym domu.

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić?

Jak widać, pozytywny wpływ oleju kokosowego na ciało i sposoby jego zastosowania są nieograniczone. Jest on produktem dla każdego i w każdym wieku. Istnieją dwa podstawowe jego rodzaje: rafinowany i nierafinowany. Czym różnią się one między sobą? 

Uznaje się, że olej kokosowy nierafinowany ma w sobie o wiele więcej składników odżywczych oraz zachowuje on aromat kokosa, dzięki czemu nadaje się z powodzeniem do zabiegów pielęgnacyjnych. Można wykorzystywać go nawet jako dodatek do kawy, koktajli czy deserów. Z kolei olej kokosowy w wersji rafinowanej jest dużo bardziej przetworzony, a przy tym bezzapachowy i bezsmakowy (czym różni się zdecydowanie od tradycyjnie stosowanego w polskich domach oleju rzepakowego), przez co będzie dobry do smażenia praktycznie wszystkiego – od mięs i jajek, aż po warzywa czy naleśniki. W kuchni można używać go również jako zamiennik masła lub potraktować jako dodatek do sosów do sałatek.

Olej kokosowy stanowi świetną pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów i jest niezastąpiony w walce z otyłością brzuszną oraz zawyżonym cholesterolem. Włączenie go do swojego codziennego menu może okazać się w tym bardzo pomocne. Ten produkt posiada wiele właściwości zdrowotnych i będzie szczególnie dobry dla osób chorych na cukrzycę, pomagając regulować poziom cukru we krwi. Bogaty w cenne tłuszcze (kwasy tłuszczowe nasycone oraz jednonienasycone), które zamiast odkładać się – są zamieniane w energię, jest też popularny wśród osób aktywnych fizycznie. Możliwości wykorzystania tego superfoods jest wiele, zatem każdy z nas bez problemów powinien znaleźć dla siebie ciekawe rozwiązanie. 

Pamiętajmy, aby przy zakupie zawsze wybierać olej kokosowy tłoczony na zimno – da nam to pewność, że otrzymujemy prawdziwy i naturalny produkt, zamiast taniego zamiennika. Powinien on być białego koloru o stałej i twardej konsystencji. Przy nałożeniu na dłonie za pomocą drewnianej łyżki i lekkim rozsmarowaniu opuszkami palców, zmieni zaś swoją konsystencję na tłustą i płynną, stając się bezbarwnym. Olej kokosowy Racjonalni posiada prawdziwy zapach aromatycznego kokosa i pachnie słodkością oraz przypomina nam woń wiórek kokosowych, które często spożywamy w deserach. Certyfikowany jako produkt bio jest wytwarzany w 100% z miąższu kokosów najwyższej jakości – bez przetwarzania i wzbogacania ulepszaczami, dzięki czemu znajdzie szerokie zastosowanie w naszym domu (szczególnie w okresie jesiennym). Kto nie miał z nim wcześniej styczności, musi koniecznie skorzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten najzdrowszy olej świata!

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Medycyna i zdrowie

Tagi: ,,,,

Pozostaw odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.