Właściwości osmotyczne komórki

Rośliny odżywiają się fotoautotroficznie.

Pobieranie i transport wody w komórkach zachodzi w oparciu o 3 procesy, są to: dyfuzja, osmoza i pęcznienie.

Dyfuzja – swobodny ruch cząsteczek zgodnie z różnicą stężeń (konsekwencja ruchów Browna – cząsteczki drgają, stykają się ze sobą i przemieszczają)

– dyfuzja dotyczy rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej

– ruch bez ograniczeń

Osmoza – polega na swobodnym ruchu cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalną z roztworu o mniejszym stężeniu do roztworu o większym stężeniu

– osmoza dotyczy tylko rozpuszczalnika

** Stężenie roztworu informuje nas o zawartości substancji rozpuszczonej.

** Błona półprzepuszczalna przepuszcza tylko swobodnie wodę.

Pęcznienie – polega na tworzeniu otoczek wodnych (hydratacyjnych) wokół cząsteczek nierozpuszczonych (związków wielkocząsteczkowych) zawierający ładunek (białka, wielocukry)

Rys. Aneta Skawińska

 

Oceń ten post
dyfuzjakomórkamaturalneosmozapęcznienie
Komentarze (0)
Dodaj komentarz