Wykrywanie celulozy

Wykrywanie celulozy

Prosta reakcja pozwalająca wykryć celulozę.

W ten sam sposób możemy wykryć cukier w miodzie, mleku i innych środkach spożywczych zawierających monosacharydy i dwusacharydy.

Celuloza jest wielocukrem i stanowi ważny składnik roślin – zbudowane są z niej głównie ściany komórek roślinnych


Odczynniki:

  • roztwór chlorojodku cynku

Sprzęt:

  • probówka

Wykonanie:

  1. W probówce umieszcza się niewielkie kawałeczki różnych gatunków roślin zawierających celulozę (rdzeń z dzikiego bzu, rdzeń ze słonecznika, włókna z łodygi lnu).
  2. Dodaje się następnie kilka kropel roztworu chlorojodku cynku (*).

Obserwacje:

(*) Substancje zawierające celulozę barwią się po dodaniu roztworu chlorojodku cynku na kolor fioletowy.

Przygotowanie roztworu chlorojodku cynku:

1,0 g cynku rozpuszczamy w 2,5 ml stężonego kwasu solnego. Otrzymany roztwór odparowujemy pod wyciągiem do połowy i następnie dodajemy 0,3 g jodanu potasu oraz 0,1 g jodu.

Artykuł przygotowany z pomocą: http://mac.pl/upLoad/doc/1234355080_503_401_wykryw_zw_org.pdf

Oceń ten post
celulozawykrywanie
Komentarze (3)
Dodaj komentarz
  • Ewa

    Jak można wykryć celulozę ale bez doświadczania?

    • Anonim

      bez jakiego doświadczania?

  • Darek

    Ale czemu to się barwi na fioletowo