Pszczoły i produkty pszczele jako naturalny monitoring środowiska

Produkty pszczele od wieków wykorzystywane są przez człowieka jako pożywienie, lekarstwo, a nawet kosmetyk. Dzisiejsza nauka poszła do przodu i można rozszerzyć wykorzystanie produktów pszczelich dla celów naukowych.

Same pszczoły narażone są na bezpośredni kontakt z substancjami szkodliwymi poprzez kontakt z nektarem, pyłkiem, wodą, a nawet powietrzem. Ważnym, a zarazem alarmującym symptomem jest śmierć tych owadów. Jeśli pszczelarz obserwuje dużą śmiertelność pszczół przed ulem, jest to oznaką do poszukiwania przyczyny. Niekiedy są to groźne choroby pszczół, lecz niekiedy śmiertelność spowodowało zatrucie pestycydami. Doniesienia literaturowe wskazują na zawartość toksycznych pierwiastków w ciele pszczoły, zależne od stężenia w najbliższym otoczeniu.

Produkty pszczele również mogą pełnić rolę wskaźnika zanieczyszczenia powietrza.
Jak donoszą Stawiarz i Masierowska (2016) najczulszym produktem pszczelim na zanieczyszczenia jest pyłek pszczeli. Z każdym rokiem wzrasta stężenie zawartości pierwiastków toksycznych w produktach pszczelich. Przyczynia się do tego rozwój przemysłu ciężkiego, emisje komunikacyjne oraz zabiegi agrotechniczne. Zanieczyszczenia odkładają się również w miodzie, zwłaszcza spadziowym, pierzdze, propolisie i wosku.

Należy pamiętać, że pszczoły wykazują wąski zakres tolerancji na zanieczyszczenia
i nawet najmniejsze czynniki szkodliwe w tym opryski roślin powodują ogromne straty
w sektorze pszczelarskim.

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Pszczelarstwo

Pozostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.