Czy pszczoła tylko żądli i daje miód?

Społeczeństwo jest uświadamiane poprzez liczne akacje charytatywne, wydarzenia inwentowe, apele naukowców i media, jak ważną rolę w środowisku przyrodniczym odgrywa pszczoła miodna. Wydarzenia te, skierowane są do dzieci jaki i osób dorosłych. Pytając różnych osób o skojarzenia związane z pszczołami, na czele odpowiedzi znajdują się hasła „miód” i „użądlenia”.  Dla pszczelarza pszczoły są ważne, gdyż dostarczają np. miodu, dla rolnika, gdyż zapylają uprawy, dla środowiska gdyż zapewniają harmonię.  Należy podkreślić, jaką niedocenianą przez ludzi rolą pszczół jest proces zapylania roślin.

                   

         Jak podaje portal ALROLNIK, pszczoły zapylają blisko 70% gatunków roślin, w tym 90% roślin, które gwarantują pożywienie. Pszczoły samotnice i trzmiele też odgrywają ważną rolę w zapylaniu, ale ich udział szacuje się na zaledwie 10%. Dzięki tym małym owadom zawdzięczamy wiśnie, morele, jagody, borówki, kawę, bawełnę, len, rzepak, itp. Gdy zabraknie pszczół, prawdopodobnie człowiek będzie odżywiać się monofloralną dietą. Nie będzie wokół pięknego kolorowego świata, pełnego pachnących, przyciągających barwami oko kwiatów. Wyginą zwierzęta odżywiające się owocami, nasionami, między innymi ptaki.

Dopiero po podkreśleniu roli pszczół miodnych w zapylaniu można wymieniać produkty pszczele, tj. miód, pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli), propolis, wosk, mleczko pszczele. To dzięki tym  owadom, człowiek sprzedając surowce pochodzenia pszczelego jest w stanie utrzymać siebie i rodzinę.

Miód i pyłek pszczeli są nie tylko wykorzystywane do wzbogacenia diety człowieka, ale służą jako farmaceutyki i kosmetyki. Na rysunku jest wiele kosmetyków do pielęgnacji ciała, włosów, paznokci z dodatkiem surowców pszczelich. Literatura zagraniczna pełna jest artykułów o prozdrowotnym działaniu produktów pszczelich. Produkty te, służą zapobieganiu wielu chorobom, jaki i leczeniu, np. nowotworów. Liczne badania na zwierzętach, takich jak szczury, myszy, króliki, brojlery pokazują o pozytywnym wpływie produktów pszczelich na organizm zwierzęcy. Następnie takie badania przenoszą się na badania kliniczne nad człowiekiem i dają porównywalne efekty.

Nauka znajduje pośrednie korzyści z wykorzystania pszczół i ich produktów m.in. do monitowania środowiska przed szkodliwymi czynnikami fizycznymi i chemicznymi. Niestety wszelkie zanieczyszczenia metalami ciężkimi i toksycznymi pierwiastkami pochodzącymi z zanieczyszczeń emitowanych przez zakłady przemysłowe i ciągi komunikacyjne odkładane są w produktach pszczelich i organizmach pszczół. Tak samo dzieje się w przypadku stosowania pestycydów przez człowieka.

Mimo apeli płynących z różnych stron, należy wciąż uświadamiać dzieciom i dorosłym jak ważną rolę odgrywają pszczoły w całym ekosystemie. Człowiek musi się opiekować owadami społecznymi, chroniąc je przed chorobami, dokarmiając na zimę itp., a dzięki temu zawdzięcza wiele korzyści majątkowych i tych ważniejszych niemajątkowych.

Opracował: Maciej S. Bryś

Print Friendly, PDF & Email

Kategorie: Pszczelarstwo

Pozostaw odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.