Ocet jabłkowy – naturalny produkt nie tylko do kuchni

0 12

Jest jednym z tych produktów, których szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie było znane już w dawnych czasach. Nasi przodkowie korzystali z jego dobrodziejstw w starożytności nie tylko jako dodatek do potraw, ale walcząc również z różnymi przypadłościami. Hipokrates opisywał ocet jabłkowy jako jeden z najskuteczniejszych leków na choroby nękające układ oddechowy człowieka – Kleopatra zaś używała go w formie naturalnego kosmetyku i cennego dodatku do kąpieli.

Obecnie ocet z jabłek (ze względu na swoje szerokie spektrum właściwości zdrowotnych i kosmetycznych) zalecany jest jako uniwersalny i ekologiczny środek na różne dolegliwości. W jaki sposób ludzie korzystają współcześnie z leczniczej mocy tego specyfiku?

Co to jest ocet jabłkowy i w jaki sposób powstaje?

Czym właściwie jest ocet jabłkowy? To nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego, powstający w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Obecność bakterii oraz proces fermentacji sprawiają, że pozyskany w tej sposób, staje się naturalnym wsparciem dla naszego organizmu oraz cudownym lekiem na wiele przypadłości. Jak powstaje ocet jabłkowy

Zdrowe dorodne owoce pozbawione gniazd nasiennych kroi się na drobne kawałki bądź mieli, a następnie przecedza przez szmatkę otrzymaną pulpę i przelewa odcedzony sok do słoika lub innego naczynia. Zabezpieczamy je w taki sposób, aby nie dostały się do niego muszki i odstawiamy na około 4-5 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie sprawdzamy, czy ustały wszystkie procesy fermentacji i przecedzamy go ponownie do czystego słoika, odstawiając go na kolejne 6 tygodni w to samo miejsce. 

W międzyczasie doglądamy, czy na powierzchni płynu pojawiła się „matka”, odpowiedzialna za przemianę alkoholu w ocet – próbujemy płynu delikatnie, aby jej nie uszkodzić i po uzyskaniu odpowiedniego smaku przelewamy do wyparzonej butelki, zakręcając ją. Uzyskany w domowych warunkach naturalny ocet jabłkowy może być stosowany zarówno w kuchni jak i do użytku zewnętrznego. 

Właściwości i działanie octu jabłkowego

Na właściwości octu jabłkowego ogromny wpływ na przebieg procesu fermentacji. Odpowiada on nie tylko za jego smak, kolor i mętną konsystencję, ale również to dzięki niej znajdziemy w tym produkcie tak wiele ważnych dla zdrowia witamin oraz minerałów. Włączenie go do codziennej diety to prosty i niezwykle skuteczny sposób na dostarczenie do naszego organizmu witamin z grup: A, B, C, E, P oraz tak ważnych minerałów, jak chlor, żelazo, potas, magnez oraz krzem. Ponadto, ocet jabłkowy stanowi też rewelacyjne źródło kwasu mlekowego, cytrynowego i octowego, a także niezwykle cennych dla naszego zdrowia bakterii. 

Taki skład sprawia, że produkt ten wspiera naturalną odporność organizmu, wpływając świetnie na stan naczyń krwionośnych oraz pomagając jednocześnie w szybszym usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn. Dzięki zawartości znacznej ilości pektyn, jest także znany i ceniony również jako naturalny środek na odchudzanie, chroniąc nas przed odkładaniem się tłuszczu i wpływając doskonale wpływa na pracę naszych jelit. Regularne sięganie po ocet jabłkowy może też zminimalizować ryzyko pojawienia się miażdżycy. Będzie także pomocny przy problemach gastrycznych, nerwowych i menstruacyjnych, ale również związanych z układem moczowym. W jaki jeszcze sposób wpływa on na nasze zdrowie? 

Obecność witaminy E może zapewnić nam skuteczniejszą ochronę przed wolnymi rodnikami, przeciwdziałając też ewentualnemu wystąpieniu stanów zapalnych. Stanowi również naturalną barierę przez cholesterolem i zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi. To tylko niektóre z powodów, dla których warto sięgnąć po ocet jabłkowy – tak naprawdę znajdziemy w nim mnóstwo substancji (m.in. aminokwasów), bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jest on w pełni naturalnym środkiem o ogromnych właściwościach leczniczych, przeciwbakteryjnych oraz dezynfekujących i może też być stosowany do płukania gardła przy infekcjach w jamie ustnej grypie, jak również przeziębieniu. 

Zastosowanie i wykorzystanie octu jabłkowego

Naturalny ocet jabłkowy jest doskonałym środkiem o szerokim spektrum działania – niezastąpionym zarówno w kuchni, jak i domowej pielęgnacji oraz zwalczaniu dolegliwości zdrowotnych. Jego wyjątkowe właściwości oraz prosty sposób pozyskania sprawiają, że powraca on po latach, zasilając z coraz większą popularnością skład domowych spiżarni i apteczek. Do czego zatem najczęściej się go stosuje? Na pierwszy plan wysuwają się kuracje odchudzające i detoksykujące. 

Właściwości oczyszczające octu jabłkowego w szczególny sposób docenią osoby, przebywające na diecie. Pomaga on usuwać zalegające w jelitach resztki pokarmowe – przyspiesza też metabolizm i redukcję zbędne kilogramy. Stosowany trzy razy dziennie przed posiłkiem (w dawkowaniu po 1-2 łyżeczki na szklankę wody), usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego i likwiduje przy tym wzdęcia. Ten wyjątkowy specyfik może być wykorzystywany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie (np. przy chorobach skórnych). Ocet jabłkowy łagodzi także dolegliwości związane m.in. z łuszczycą, przebarwieniami oraz różnymi infekcjami i ogniskami zapalnymi skóry. Stosowany w formie okładu lub kąpieli octowej przywraca jej prawidłowe pH, zmniejszając przy tym występujący stan zapalny. 

Ponadto, dzięki dezynfekcji naszej skóry za pomocą octu jabłkowego, rozjaśnia się ona i oczyszcza w równym stopniu co po dobrej jakości zabiegu pielęgnacyjnym. Produkt ten cieszy się wyjątkowym zastosowaniem w kosmetyce. Używany w formie płukanki, odżywia, zmiękcza i nabłyszcza włosy. Stosowany jest też przy nadmiernym ich przesuszeniu oraz problemach ze skórą głowy m.in. w łojotoku i łupieżu. Może być również wykorzystywany w profilaktyce wielu chorób, takich jak osteoporoza, czy też zmniejszaniu ciśnienia tętniczego. Te i inne zalety sprawiają, iż coraz szersza grupa osób jest zainteresowana jego zakupem i włączeniem go do codziennej diety. 

Dlaczego warto kupić ocet jabłkowy?

Zdrowsza i piękniejsza skóra, sprawnie funkcjonujący układ pokarmowy oraz większa odporność organizmu – oto najważniejsze korzyści, jakie każdemu z nas może przynieść regularne sięganie po ocet jabłkowy. Dieta z jego dodatkiem może nam pomóc w ochronie przed wieloma groźnymi chorobami, warto zatem spożywać ten superfoods regularnie. Naturalne produkty o właściwościach leczniczych cieszą się bowiem obecnie dużym powodzeniem – zmęczeni wszechobecną chemią szukamy naturalnych i zdrowych składników, które pomogą uporać się nam z dolegliwościami zdrowotnymi, nie powodując przy tym skutków ubocznych.

Wszechstronne i wyjątkowe właściwości oraz szerokie spektrum zastosowania stawia obecnie ocet jabłkowy Racjonalni na jednym z czołowych miejsc wśród naturalnych odmian tego produktu. Jego systematyczne spożywanie działa dobroczynnie na cały organizm człowieka, podnosząc naszą odporność, oczyszczając z zalegających toksyn i przywracając nam siły witalne. Spożywają go wszystkie osoby, pragnące zadbać prawidłowo o swoją linię – z uwagi na to, że jest on bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, potrafi w prosty i skuteczny sposób ułatwić odchudzanie. Dla wielu z nas będzie zatem cennym wsparciem w walce o utrzymanie dobrej formy, pomagając w osiąganiu doskonałych rezultatów, dzięki czemu po zbędnych kilogramach pozostanie tylko wspomnienie.

Oceń ten post
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz przemyślenia? Napisz komentarz!x